
8 căpșune pe zi
Ai grijă de tine ca să poți avea grijă de ceilalți! Auzim tot mai des lucrul acesta, mai ales în contextul actual. Trecem printr-o perioadă cu încărcătură emoțională mare și de aceea avem nevoie în continuare de momente de răsfăț și mici plăceri care să ne facă ziua mai frumoasă.
Dacă savurarea unui castronel cu căpșune contribuie la amplificarea momentului tău de răsfăț, hai să-ți spunem beneficiile și motivele pentru care pot fi considerate pe bună dreptate mici plăceri nevinovate.
Dacă nu ești deja un fan al căpșunelor, ar trebui să devii, sau măcar să depui eforturi în acest sens. Nu numai că sunt delicioase și parfumate, dar sunt printre fructele cu cel mai mic conținut de calorii și carbohidrați, iar beneficiile sunt nemăsurate și surprinzătoare.
- Căpșunele vin cu un cadou sănătos pentru tine.
Chiar dacă suntem femei sau bărbați, înalți sau scunzi, activi sau sedentari, cu toții avem nevoie de aproximativ 1500-3000+ calorii ca să supraviețuim. Nu este o surpriză pentru nimeni că reușim mai mereu să depășim numărul recomandat de calorii consumând gustări nesănătoase, fast food, produse de patiserie sau procesate excesiv, etc și să ne trezim în timp cu mustrări de conștiință și câteva kilograme în plus. Nu mai bine consumăm la o gustare 8 căpșune medii, gustoase, sățioase, sănătoase și care conțin cu aproximație :
45 calorii
Doar 7 grame de zahăr
110% din necesarul zilnic de vitamina C
8% din necesarul zilnic de acid folic
12% din necesarul zilnic de fibre
6% din necesarul zilnic de potasiu
- Întăresc sistemul imunitar
Vitamina C este esențială corpului, dar nu poate fi produsă de organismul uman. Întotdeauna ai crezut că portocalele îți asigură cel mai ridicat conținut de vitamina C, nu? Adevărul însă este altul. O porție de căpșune conține 103 mg de vitamina C, ceea ce înseamnă 100% din necesarul zilnic. Vitamina C este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și ajută la stimularea imunității organismului.
- Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Proprietățile antioxidante pot preveni apariția cataractei, o afecțiune care poate conduce la orbire odată cu trecerea anilor. Ochii noștri au nevoie de vitamina C pentru a fi protejați de expunerea la radicalii liberi eliberați de razele dure ale soarelui. Conținutul mare de vitamine are un rol important în a întări corneea și retina.
- Au proprietăți anti-îmbătrânire
Rolul vitaminei C în apărarea corpului nu s-a încheiat. Atât aceasta cât și acidul elagic contribuie la creșterea celulară și producția de colagen, esențial în menținerea elasticității și fermității pielii. Conținutul ridicat de biotină ( Vitamina H ), stimulează creșterea parului și a unghiilor.
- Scad nivelul de colesterol
Fitochimicalele ( acidul elagic și cel flavonoidic ) din căpșune luptă împotriva densității scăzute a lipoproteinelor de tip LDL ( popular cunoscut sub denumirea de colesterol rău ) care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Totodată, prin efectul lor anti-inflamator, inima este protejată. Ambele moduri joaca un rol important în lupta împotriva bolilor de inima care fac ravagii în special în rândul femeilor.
- Lupta împotriva cancerului
Luteina, zeaxantina și acidul elagic sunt alți antioxidanți conținuți de căpșune care îndepărtează rapid radicalii liberi și neutralizează potențialele efecte negative pe care le pot avea asupra celulelor noastre. A fost demonstrat că acidul elagic are proprietăți anti-cancerigene.
- Ajută la memoria de scurtă durată și cresc buna dispoziție.
Căpșunele conțin antociani, un antioxidant care este răspunzător și pentru culoarea lor roșie strălucitoare. Potrivit studiilor, acesta îmbunătățește memoria pe termen scurt, chiar cu 100% în 8 săptămâni, fiind posibil să reducă riscul de Alzheimer. Dar asta nu este tot. Antocianii au legătură și cu starea noastră de bine, deoarece cresc nivelul hormonului fericirii, dopamina și îmbunătățesc funcționalitatea creierului.
- Conduc la o mai bună circulație a sângelui și a oxigenului din corpul nostru
Datorita conținutului de potasiu care acționează ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului, se reduc lipoproteinele LDL, inflamația și presiunea sângelui. Cu impactul pe care îl au asupra inflamării și presiunii sanguine, căpșunele și-au câștigat titlul de cele mai sănătoase fructe benefice inimii pe care le putem consuma.
- Reglează tranzitul intestinal
Căpșunele, precum multe alte fructe și legume, sunt bogate în fibre. Printre problemele ce pot apărea în organism în lipsa fibrelor, se numără constipația și diverticulita ( consecință a constipației cronice).
- Țin greutatea sub control
Căpșunele conțin zaharuri naturale și cel mai mic conținut de zahăr pe porție comparativ cu top 5 cele mai populare fructe ( portocale, banane, struguri, mere și căpșune ). Sunt sărace în calorii dar și în sodiu. În ceea ce privește carbohidrații, o porție de căpșune conține mai puțini carbohidrați decât o jumătate dintr-o felie de pâine.
- Îmbunătățesc sănătatea oaselor
Potasiul, vitamina K și magneziul sunt extrem de importante pentru sănătatea oaselor noastre. Din fericire, căpșunele le conțin și pe acestea.
- Aliat de nădejde în alimentația diabeticilor
Datorită conținutului glicemic scăzut, a vitaminei E și a prezentei fibrelor care încetinesc absorbția zahărului în sânge sunt recomandate în regimul diabeticilor. Consumate cu moderație luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2.
- Sunt sănătoase în perioada prenatală
Dragi viitoare mămici, știu că vă doriți ce este mai bun pentru bebelușul vostru. Acidul folic este recomandat femeilor însărcinate sau celor care iși doresc o sarcina, iar căpșunele conțin aproximativ 21mg pe porție. Haideți să-l ajutăm pe viitorul prințișor sau pe viitoarea prințesă să-și dezvolte craniul și măduva spinării.
Nu e nimic mai dulce si mai delicios decât căpșunele parfumate crescute pe pământ românesc. Asta bănuiesc că știai deja. Dar ce mai trebuie să știi este că nu întotdeauna consumăm cantitatea care ne asigură accesul la toate beneficiile acestui fruct. Așa că recomandarea experților, nutriționiștilor și a fermierilor de la Moșia cu Căpșuni este să includeți în alimentația voastră zilnică 8 căpșune de dimensiuni medii.
Dacă nu știi cum să integrezi în alimentația ta zilnică porția recomandată de noi, nu te speria ! Revenim cu rețete care iți vor face viața mai ușoară și te vor inspira.
Articol scris cu drag, de la Moșie!
Lasa un comentariu