
7 pași cheie pentru o spălare corectă a căpșunelor sau a altor fructe proaspete
Oare de câte ori ți s-a întâmplat în această perioadă să vii acasă, de la piață sau supermarket, cu sacoșele pline de fructe și efectiv să nu știi cum să procedezi? Să le lași afară, să le lași pe casa scării un timp, să le scufunzi și pe ele în dezinfectant, detergent sau să le dai cu spirt ?
În timp ce întreg globul se luptă cu pandemia, respectarea cu strictețe a tuturor normelor de igienă este vitală. Chiar dacă nu este nicio dovadă științifică potrivit căreia mâncarea sau ambalajele ar fi responsabile de transmiterea virusului COVID-19, este necesar să spălam toate fructele și legumele pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.
De fiecare dată, trebuie să urmăm acești pași simpli și vom sta liniștiți și relaxați, știind că atât noi cat și familiile noastre sunt în siguranță.
- Spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun timp de minim 20 de secunde înainte de a atinge orice fruct sau legumă. Pașii unui spălat corect pe mâini sunt :
Umezește mâinile cu apă – caldă sau receAplică săpunul în căușul palmeiSpumează bine mâinileFreacă mâinile viguros cel puțin 20-30 de secunde, palmă cu palmăNu uita să insiști și pe dosul mâinilor, la încheieturi, între degete și sub unghiiClătește bine sub apa curgătoare a robinetuluiȘterge mâinile cu un prosop curat. Germenii se răspândesc mai ușor de pe pielea umedă decât de pe cea uscată. Astfel, uscarea completă a mâinilor reprezintă un pas important.Folosește prosopul pentru a închide robinetul
- Întotdeauna asigură-te că înainte de a începe să gătești speli foarte bine tocătoarele, vasele, chiuveta, blatul de lucru sau alte ustensile utilizate. Folosește mereu apă fierbinte sau soluții dezinfectante ce nu necesită clătire și sunt sigure pentru suprafețele care intră în contact cu mâncarea. Pentru un plus de siguranță sș pentru a evita contaminarea de la alte categorii de alimente este indicat să separi carnea, legumele, fructele, fructele de mare și ouăle.
- Clătește apoi fructele sub jetul de apă calduță. Oamenii de știință spun că o spălare temeinică în apă calduță elimină mai multe substanțe toxice decât spălarea în apă rece, prin care se îndepărtează doar 80% dintre reziduuri. Spălarea fructelor cu săpun, detergent sau alte produse pentru curățenie nu este recomandată deoarece pot rămâne reziduuri dăunătoare sănătății. Dacă sunt folosite în alimentația copiilor, sau pentru un plus de siguranță, poți să le pulverizezi cu spray făcut în casă din bicarbonat de sodiu și lămâie. Cum îl prepari? Simplu! 1 lingură de zeamă de lămâie, 2 linguri de bicarbonat de sodiu și aproximativ 250ml de apă. După ce se dizolvă bicarbonatul, torni amestecul într-un recipient curat, cu pulverizator și dai cu spray fructele înainte de a fi consumate. Le lași așa 5-10 minute și le speli bine cu apă curată. Căpșunele trebuie să fie spălate într-o sită și clătite doar prin scufundare.
- Chiar dacă nu plănuiești să mănânci coaja, este foarte important să speli fructul înainte , astfel încât bacteriile și mizeria să nu fie transferate de pe suprafață în momentul decojirii sau tăierii. Cu excepția căpșunelor sau a altor fructe moi, poți folosi o perie curată cu care sa freci și coaja. Dacă vrei, poți amesteca 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu o linguriță de apă și să freci coaja cu acest amestec cremos. Clătește-le bine după!
- Inspectează cu atenție și îndepărtează orice zonă lovită sau stricată înainte de consum. Aceste zone sunt susceptibile de apariția bacteriilor. Nu uita că întotdeauna trebuie să arunci orice produs ce pare mucegăit.
- După spălare, usucă fructul într-un prosop de hârtie curat. În felul acesta împiedici o eventuală răspândire a bacteriilor care pot fi prezente pe suprafață. Trebuie sa acorzi o importanță sporită acestui pas deoarece umiditatea accelerează apariția mucegaiului.
- Foarte multe fructe ambalate sau tăiate sunt deja spălate și numai bune de a fi consumate. Citește cu atenție și asigură-te că acest lucru este menționat clar pe ambalaj. Însă, dacă dorești să speli și un astfel de produs, fii atent să nu intre în contact cu suprafețe sau ustensile de bucătărie care nu sunt igienizate în prealabil. Doar în felul acesta eviți contaminarea lor cu eventuale bacterii existente.
Haideți să ne asigurăm că facem tot ce ține de noi pentru a ne menține sănătoși indiferent de perioadele prin care viața ne poartă.
Refugierea în case, incertitudinea, izolarea de cei dragi, pierderea stabilității financiare e pe sfârșite, dar poate lăsa semne adânci. Lumea așa cum urmează să o cunoaștem depinde, în mare parte de acțiunile noastre și doar 5 minute în plus pot face diferența între a fi sănătos, sau nu.
Articol scris cu drag, de la Moșie.
Lasa un comentariu